+31622192973
info@kat-en-gedrag.nl

Kattenweetjes 2

GEBIT
Net als mensenbaby’s worden ook kittens zonder tanden en kiezen geboren. Na een week of 3 begint het melkgebit door te komen. Het melkgebit bestaat uit 12 snijtanden, 4 hoektanden en 10 premolaren (=valse kiezen).
Als een kitten ongeveer 3 maanden oud is gaat het “wisselen”, totdat op een leeftijd van 7 maanden het volwassen gebit compleet is. Dit bestaat uit 12 snijtanden, 4 hoektanden, 10 premolaren (valse kiezen) en 4 molaren (echte kiezen).
De foto laat het wat minder zien maar de kiezen van een kat nogal puntig, heel anders dan onze kiezen.
Het is dan ook het gebit van een carnivoor (vleeseter). Hoektanden en kiezen zijn bedoeld om de prooi in stukken te scheuren. Wat veel mensen echter niet weten, is dat een kat zijn voedsel niet kauwt! Grote brokken bijt hij wel in stukken waarna het wordt doorgeslikt. Een kat die zijn maaltijd kort na het nuttigen uitspuugt, spuugt dan ook vaak hele brokjes uit!

Problemen met het gebit
Het is al eerder gezegd: katten laten maar moeilijk zien dat ze pijn hebben. Een kat met kiespijn legt geen pootje tegen zijn wang om aan te geven dat het zeer doet. En de meesten blijven ook “gewoon” dooreten.
Katten geven wel andere signalen af dat er iets niet in orde is in hun bekje.

Dit zijn signalen waar je op moet letten:

Stinken uit de bek.
Moeizamer of langzamer eten. Of steeds minder willen eten, tot vermageren aan toe.
Speekselen of het hebben van een natte bek.
Bloedend tandvlees of bloed uit de bek.
Schudden met de kop.
Met de poten de bek afvegen (vooral na het eten).
Katten kunnen ook behoorlijk chagrijnig worden of zijn minder actief. Te vaak en te snel wordt bij minder actieve katten gedacht aan “ouderdom”, maar heel vaak is er sprake van pijn hebben, bijvoorbeeld kiespijn.
Tanden of kiezen kunnen ook afbreken. Ook dan moet je de dierenarts raadplegen zodat hij je kat kan behandelen.

Deze kat laat goed haar gebit zien, met name de hoektanden. Ook de andere kiezen tonen puntig dit in tegenstelling tot onze kiezen die veel vlakker zijn en bedoeld om te “malen” .

HOREN

HTK-KAT

INENTEN zie: VACCINEREN

JAGEN / JACHTGEDRAG

KATTENBAKKEN

Kattenbakken: je hebt ze in alle soorten, vormen en afmetingen. Maar waaraan moet een goede kattenbak voldoen?
En ook niet onbelangrijk: wat voor grit doe je erin?

Vanuit het oogpunt van de kat bekeken, ziet de ideale kattenbak er zo uit:

dus alle ruimte, vrij uitzicht rondom en een zanderige bodem om je uitwerpselen lekker in te kunnen begraven!

Maar in huis gaat dat natuurlijk wat lastig.
En dus proberen we het zoveel mogelijk na te bootsen en dat geeft het volgende resultaat:

Een open bak
Minimaal 1,5x de lengte van de kat, zodat de kat er vrij in kan bewegen
Fijn geurloos grit
De meeste kattenbakken in dierenwinkels voldoen echter niet aan de lengtemaat. Een gewone open kunststof bak volstaat prima en is goedkoper. Mogelijk moet je wel aan 1 kant de instap wat verlagen, zeker als je een oudere kat hebt.

Een aantal katten is gewend aan een bak met kap er overheen. Dat is ook oké. Haal hier wel het klepje uit. Dat klepje zit er alleen voor ons gemak: het zorgt deels dat de uitloop van grit wat minder is en de geuren blijven wat meer in de bak hangen.

Maar katten ruiken vele malen beter dan mensen. Zij ruiken de geur van urine en ontlasting dan ook veel sterker dan wij en helemaal als die klep er nog in zit. Bovendien kan een kat de omgeving dan veel minder in de gaten houden, en dat vindt hij niet fijn. Dat alles motiveert een kat niet om op de bak te gaan!

Tips voor goed kattenbakmanagement:

Minimaal 1x per dag (liefst 2x) hoopjes en klompjes eruit scheppen
1x per week de kattenbak helemaal uitsoppen met een neutrale allesreiniger, bijvoorbeeld vloeibare groene zeep
Desgewenst naspoelen met wat verdunde chloor (al is dit niet milieuvriendelijk)
Een laag van 5cm fijn geurloos grit erin, zodat de kat wat te graven heeft.
Aantal bakken
Leidraad is: aantal katten + 1. Bij voorkeur op verschillende plaatsen in huis.
Hierdoor zorg je ervoor dat problemen bij de kattenbak worden verminderd of voorkomen. Bij problemen moet je denken aan dat de ene kat verhindert dat de andere kat op de bak gaat of er vanaf komt. En daarnaast vinden katten het meestal niet fijn om op dezelfde kattenbak te plassen en te poepen.

Zie ook bij: ONZINDELIJKHEID – Waarom katten hun poep niet begraven of erger nog: onzindelijk worden

KATTENZIEKTE

KITTENS

KRABBEN

LICHAAMSTAAL

MIAUWEN

NAGELS

NIESZIEKTE

OGEN zie: ZIEN

ONZINDELIJKHEID
Waarom katten hun poep niet begraven of erger nog: onzindelijk worden

Oke, we weten nu waarom katten hun poep en plasjes willen begraven (Zie bij BEGRAVEN: waarom katten hun poep begraven) . Hoe kan het dan dat er katten zijn die (soms) hun poep niet begraven? Dat druist tegen alle gevoel in.
Allereerst leert een kitten van zijn moeder om poep en plasjes te begraven. Het kitten doet gewoon na wat het zijn moeder ziet doen. Dus als mamapoes dit niet doet, zal het kitten het ook niet leren.
Dit zijn wel hoge uitzonderingen!
Voor de meeste katten gelden andere oorzaken waarom zij hun poep/plas niet begraven in de kattenbak. In het ergste geval worden ze onzindelijk en gaan hun behoeften elders in huis doen.

Hieronder volgen de meest voorkomende oorzaken:

  • De kattenbak is te vies, naar de mening van de kat. En dit is een rekbaar begrip! Voor de ene kat is één hoopje dat er nog ligt, al één te veel. Een andere kat maalt er niet om dat er wat hoopjes of plasjes in liggen van de voorgaande keren. Die ene kat echter weet niet hoe snel hij weer uit de kattenbak moet gaan, en dus neemt hij niet de tijd om het netjes te begraven.
    Het kan ook gebeuren dat diezelfde kat ervan afziet om op de bak te gaan, en zijn hoopje niet IN maar juist VOOR de kattenbak neerlegt. Of elders in huis…
  • De kattenbak is te klein. De meeste kattenbakken die in dierenwinkels verkocht worden, zijn gewoon te klein voor een volwassen kat. En zeker als het om een uit de kluiten gewassen kat gaat, zoals een Noorse Boskat of Maine Coon. Idealiter is een kattenbak 1,5x de lengte van de kat. Zo heeft hij alle ruimte om zich te kunnen draaien en te graven. Want laten we eerlijk zijn: zit jij graag op een wc waarbij je knieën en je hoofd de wc deur raken?! Nee toch zeker!
  • Het gebruikte grit bevalt de kat niet!
    Idealiter is het kattenbak grit reukloos, heeft het een fijne structuur (“zand”), en het vormt klompjes als het nat wordt. Wie in dierenwinkels gaat kijken ziet een overload van alle mogelijke soorten (klei, …., hout/papier), heel veel verschillende geuren (babypoeder, lentegras, katoenbloesem etc.etc.) en wel of niet klompvormend.
    Je hebt makkelijke katten die op eender welke soort grit hun behoefte doen. En je hebt kieskeurige katten.
    Probeer zeker bij die laatste categorie de als idealiter genoemde soort grit.
    Nog even een opmerking over klompvormend vs. niet-klompvormend.
    Klompvormend grit heeft het grote voordeel dat je in 1x het hele “plasje” eruit kunt scheppen. Urine in niet klompvormende grit gaat de hele kattenbak door met als gevolg voor de kat dat de gehele bak naar pies stinkt……
  • Er zijn te weinig kattenbakken. De gouden regel is: N+1+L. N=aantal katten + 1 + locatie.
    Er zijn katten die niet op dezelfde bak willen plassen en poepen. Heb je zo’n kieskeurig exemplaar zorg dan dat er 2 bakken staan, liefst in 2 verschillende ruimtes (“locatie”).
  • Bij een multi-kat huishouden heb je idealiter 1 bak meer dan het aantal katten. Dus 3 katten? Dan 4 bakken op 4 verschillende plekken. Dus niet 4 kattenbakken op een rijtje in 1 kamer.
    Die verschillende plekken hebben een reden, even los van dat katten op aparte plekken willen plassen of poepen. Het komt voor dat de ene kat een andere kat verhindert om op de bak te gaan of van de bak af te komen. Als er meer bakken staan, op verschillende plaatsen, komt dit gedrag aanzienlijk minder vaak of helemaal niet voor.
  • De kattenbak staat op een verkeerde plaats. Hiervoor is al te lezen dat kattenbakken op verschillende plaatsen moeten staan. Kattenbakken staan bij voorkeur op een rustige plek. Dus onder een trap is geen goede plek. Naast de wasmachine ook niet. Maar plaats kattenbakken ook bij voorkeur op minimaal 1,5 tot 2 meter van de voer- en waterbakken vandaan.
  • De kat heeft pijn en daardoor moeite om in en uit de kattenbak te komen. Veel oudere katten lijden aan artrose en bewegen is dan erg pijnlijk. Of de kat heeft elders pijn en wil daardoor niet meer op de bak gaan maar doet haar behoeftes daar waar het hem het best uitkomt; voor de bak, op een stoel, op de deurmat etc.

Voor een kat die opeens onzindelijk wordt, is het devies zo snel mogelijk naar de dierenarts voor een uitgebreid onderzoek, eventueel i.c.m. bijvoorbeeld bloedonderzoek, bloeddruk meting e.e.a naar wat de dierenarts aangeeft.

Voor katten die onzindelijk zijn, maar waar geen enkele medische oorzaak wordt gevonden: ga na aan de hand van hetgeen hierboven is beschreven of de kattenbakken en het grit aan de juiste voorwaarden voldoen. Indien nog niet: pas het zsm aan en wacht even af of de onzindelijkheid stopt. Als het kattenbakmanagement aan alle voorwaarden voldoet, en de kat is volledig gezond, raadpleeg dan een kattengedragstherapeut voor verder advies en begeleiding.

ZIE ook: KATTENBAKKEN

OREN zie: HOREN

PARASIETEN

PICA

PIJN

RASKATTEN