+31622192973
info@kat-en-gedrag.nl

Kattenweetjes 3

RASKATTEN

ROUWEN

RUIKEN

SNORHAREN
De ene kat heeft weinig of korte snorharen, andere katten beschikken over imposante snor!
Er zijn ook katten met een speciale vacht (bijvoorbeeld Devon Rex of Cornisch Rex) of vachtloos (bijvoorbeeld de Sphynx), die hebben vaak nauwelijks of zelfs geen snorharen.

Net als gewone vachtharen, verliezen katten ook snorharen. Dat is een normaal proces, en er groeit een nieuwe snorhaar voor terug. Het kan ook gebeuren dat een andere kat in het gezin snorharen van de ander afbijt. Dit komt soms voor bij moederpoezen en hun kittens. De kitten(s) gaat/gaan dan vervolgens een poosje met een gekortwiekte snor door het leven. Een kat kan ook snorharen verliezen t.g.v. een medische behandeling.

Gevoelloze snorharen
Een snorhaar is een stugge haar die in lengte kan verschillen. En zoals aangegeven, het is dus normaal dat een kat snorharen verliest. Misschien ben je wel eens een snorhaar tegengekomen in huis.
In een snorhaar zitten geen zenuwen en bestaat uit dode cellen. Het is opgebouwd uit hetzelfde materiaal als nagels: keratine. Een snorhaar afknippen doet dus geen pijn. Maar een snorhaar zit wel verbonden met vele zenuwtjes in de huid op de neus.
Een kat voelt dus wel dat je zijn snorharen aanraakt, net zoals hij voelt dat je hem aait.
Een kat is snorhaargevoelig: om deze reden eet of drinkt hij het liefst van een plat of groot bakje zodat zijn snorharen niet tegen de randen komen.

Zijn snorharen nodig?
Een kat zonder snorharen kan normaal functioneren. Ook een snorloze Sphinx bijvoorbeeld kan nog gewoon spelen, jagen, klimmen, springen en kopjes geven.
Op het gebied van prooi vangen is hij wel een beetje in het nadeel. Omdat een kat niet van heel dichtbij scherp kan zien, zijn het juist de snorharen die de kat “vertellen” wanneer hij de muis moet vastbijten om hem te vangen. En soms kun je zelfs zien dat de kat zijn snorharen als het ware om de muis heen vouwt op het moment van de nekbeet.
Het zijn ook de snorharen die iets vertellen over de gemoedstoestand van de kat. Staan ze neutraal opzij, dan is de kat rustig. Liggen ze plat tegen zijn kopje aan, dan is hij bang.
Staan ze echter ver naar voren gepriemd, dan heeft de kat een prooi in het vizier en staat hij op het punt van toeslaan.

En wat zeggen hier de snorharen van Myron, denk je?

SOCIALISATIE

SOLITAIR

SPINNEN

Een tevreden spinnende kat op schoot, daar word je zelf ook rustig van. Uit de literatuur is gebleken dat dit ook echt zo is: het verlaagt de menselijke hartslag.

Maar is de kat zelf ook altijd tevreden? En dan blijkt dat het verhaal wat genuanceerder in elkaar zit. Het klopt dat tevreden katten kunnen spinnen. Maar ook een angstige kat, een barende moederpoes, een zieke kat en zelfs een stervende kat kunnen spinnen.

De wetenschap is er nog niet helemaal uit waarom katten spinnen. Er zijn meerdere theorieën.
Het spinnen van een zieke of barende moederpoes zou zijn om zichzelf gerust te stellen. Dit zou ook gelden voor een stervende poes.

Men gaat ervan uit dat het spinnen van een moederpoes haar kittens helpt om de tepels te vinden. Pasgeboren kittens zijn doof en blind maar ze voelen wel de trillingen van het spinnen door de moederpoes. Feit is dat na enkele dagen ook de kittens kunnen gaan spinnen. Men neemt aan dat het spinnen van de kittens en hun trappelende bewegingen tegen de tepels, er voor zorgt dat de afgifte van melk wordt gestimuleerd.

Een andere theorie gaat ervan uit dat spinnen ook een vorm van communiceren is met andere katten. Door te spinnen geeft de kat aan dat hij geen kwaad in de zin heeft; de andere kat zal hierdoor minder geneigd zijn om de aanval in te zetten.

Katten gaan doorgaans spinnen als wij hen over kopje of rug gaan aaien. Voor de kat lijkt dit of een andere kat hem daar wast. Omdat dit voor de kat zelf moeilijke plekken zijn om schoon te houden, zal hij het fijn vinden als een andere kat hem daar schoonwast. En door te spinnen probeert hij te voorkomen dat de andere kat ineens van gedachten verandert, en hem aanvalt.

Het spinnen van een kat varieert in geluidsniveau. De ene kat spint zo zacht dat het nauwelijks te horen is. Een ander spint zo hard dat het zelfs op een meter afstand goed te horen is.

een ontspannen en spinnende kat.

SPROEIEN

STAREN

TEKEN

TEMPERATUUR

TERRITORIUM

TITEREN

TRIMMEN

VACCINEREN

VACHT(KLEUR)

VECHTEN

VERSTOPPLEKKEN

VLOOIEN

VOELEN

VOERBAKJES

WATERBAKJES

WORMEN

ZIEN